Stránky

neděle 5. srpna 2018

Krajinou domova



01 - Divoké Jeseníky
02 - Vzpomínky na sopky
03 - Delty bez moří
04 - Skalní megapole
05 - Krasové podivuhodnosti
06 - Orchidejové hory
07 - Královské lesy
08 - Dvojí srdce Vysočiny
09 - Hory Jizery a Labe
10 - Panenská říční údolí
11 - Vodní země
12 - Staré světy mezi kopci
13 - Labyrinty srdce Čech
14 - Říše krápníků
15 - Tabule a stratovulkán
16 - Hory východu a západu
17 - Evropská Arizona
18 - Jezerní hory

Bonusy:
Bermudský poetický trojúhelník nad Vysočinou
Příběhy zahrad

Krajinou domova (TV seriál)
Dokumentární
Česko, 2014 - 2017, 7 h 56 min (Minutáž: 8x26 min)

Režie: Petr Krejčí 
Scénář: Petr Krejčí 
Kamera: Michal Matuška 
Hudba: Jan Maxián 
Hrají: Alois Švehlík (vyp.), Jan Maxián (vyp.) 

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte.
V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova.

Dokumentární seriál Petra Krejčího Krajinou domova II. navazuje na úspěšnou první sérii. V deseti nových dílech diváky ojedinělým způsobem znovu provede krásami České republiky. Seriál vůbec poprvé zachycuje naši krajinu nejen jako celek – nahlížený díky dronům z ptačí perspektivy –, ale i v detailu. Štáb se tentokrát soustředil na ty zcela běžné, ale i ty nejvzácnější druhy naší fauny. Tvůrci natáčeli ve všech českých národních parcích, v celé řadě chráněných krajinných oblastí, ale i mimo velkoplošně chráněná území. Například v České Kanadě, Javoříčském krasu, Krušných horách, na Hustopečsku a mnoha dalších lokacích.
Režisér a autor projektu Petr Krejčí k druhé řadě uvádí: „První sérii jsme natáčeli asi půl roku, druhou skoro dva roky, takže i z toho se dá usoudit, že jsme se posunuli o kus dál. Celý projekt jsem připravoval deset let, začínal jsem s představou, že budu točit na filmový materiál a lítat helikoptérou nebo na rogale. Probíral jsem to tenkrát s Janem Svěrákem, který v každém svém filmu prokazuje obrovský cit pro krajinu, a nikdy nezapomenu, s jakou vstřícností mi byl ochotný poradit, poskytnout cenné informace. On, světový filmař, mně, neznámému krajináři. Vždycky si na to vzpomenu, když mě dnes někdo požádá o radu nebo pomoc s natočením nějakého krajinářského motivu a snažím se být také tak vstřícný."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejnavštěvovanější tento týden