Stránky

neděle 6. října 2019

Amber Road

 



Jantarová cesta, táhnoucí se přes germánské území a "Aestii" přes Baltské země, spojovala během prvního a druhého století severní a jižní Evropu. Civilizace Říma a Baltského moře intereagovaly podél jeho cesty. Po několik staletí, lidé různých národností chodili po této cestě - Římané, germánské národy a národy severských zemí.

Tento film je plný zajímavých historických příběhů, jako je ten o Julienovi, organizátorovi gladiátorských her pro císaře Nera, který poslal jezdce, aby přivezl jantar ze země "Aestie". Přinesl ho tolik, že i všechny jeho zbraně a každodenní nářadí byly zdobeny jantarem - nejtěžší kus sám vážil 13 liber. Tento fascinující dokument obsahuje scény mocných bitev, každodenního života ve starověku, pevností, zřícenin svatyní a náročnou práci archeologů.

Během natáčení filmu "Jantarová cesta" byla zopakována cesta, kterou kráčeli před 2000 lety Římané. Dokumentární film režiséra Arvydase Barsyase byl vytvořen s pomocí Michaela Michelberta, profesora katedry historie, a připomíná skutečnost, že Litevci jsou velmi starým národem Evropy.
Materiál shromážděný historiky a archeology svědčí o několika dalších známých skutečnostech: aby získali módní jantar v římské říši, v II století, římští obchodníci dosáhli pobaltských zemí - bývalého území Litvy.

Film nám říká, že pobaltské kmeny se staly známými starověkému světu před 2000 lety, a to především kvůli jantaru. Jantarem, přivezeným z těchto zemí bylo vyzdobeno Koloseum, i zbraně gladiátorů.

Film "Amber Road" byl uveden na Mezinárodním festivalu "Europa Nostra" v Římě (vyhrál hlavní cenu) a v zemích souvisejících s cestou starověkých obchodníků s jantarem.

DVD INFO:
Režie: Arvydas Barysas
Zvuk: Dolby Digital 2.0
Jazyky: litevština, angličtina, němčina, italština, ruština, polština.
Formát obrazu: barevný, PAL

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejnavštěvovanější tento týden